Lisa Öberg

text- och bildmakare i fjällen

Meny Stäng

Midsommar på Fulufjället

Det blev några fantastiska midsommardagar på Fulufjället, med vandringar till Old Tjikko, i dagarna tre. Spännande människomöten och kärt återseende av gamla vänner liksom nya trevliga bekantskaper. 

Midsommarafton hos Old Tjikko – kan det bli bättre?

Livgivande vatten. Här växer det så man nästar ser det med blotta ögat.

Njupeskär och vattenfallet. Mäktigt och magnifikt.

Helgens charmigaste deltagare! Jo, särskilt om man som jag har hundabstinens. Tack Valter!

Det är svalkande att gå över snöfältet på tillbakavägen ner till Naturum. Och lite exotiskt för många.

Granen Old Tjikko på Fulufjället

Granen Old Tjikko - minst 9560 år gammal.

På besök hos den gamla granen Old Tjikko – ett kärt återseende.

Igår, 6 juni, gjorde jag årets första tur till granen Old Tjikko på Fulufjället. I strilande regn genomförde vi turen, jag och mina tre tappra deltagare från Naturum. Som alltid fylls jag av glädje, värme och respekt inför denna fantastiska gran, som funnits här i minst 9560 år – en sannerligen imponerande bedrift.

Jag kommer att ha fler guidade turer till Old Tjikko i sommar – läs mer här, på Naturum Fulufjällets hemsida 

Orkidén norna (Calypso bulbosa), någonstans i Jämtland.

På vägen passade vi på att besöka den vackra nornan och hennes systrar. Jag upphör aldrig att förundras inför hennes väna, skira uppenbarelse. Det är en ynnest att få uppleva henne – i hennes egen skog.

 

Stort intresse för Helags & Sylarna – klimatförändringar i storslagna fjäll

Boksignering på Hanriis café & butik i Handöl, 191227.

Boksignering på Hanriis café & butik i Handöl, 191227. Carina Larsson blev dagens första gäst och bokköpare.

Tack alla ni som besökte oss på Hanriis Café i Handöl i går (2019-12-27) – det var verkligen trevligt! Och förstås, ett särskilt tack till er som köpte våra böcker.

SVT Jämtlands Eva Danielsson, Leif Kullman & jag. 2019-12-27.

Klicka här för att se Eva Danielssons/SVT Jämtlands reportage om oss och vår senaste bok, Helags & Sylarna – klimatförändringar i storslagna fjäll. Inslaget gjordes hemma hos oss i Handöl.

Den underbara hunden Rasmus och jag. Foto: Linnea Karlsson/Östersunds-Posten.

Med anledning av ovan nämnda bok gjorde även ÖstersundsPostens Linnea Karlsson ett hemma hos-reportage, vilket publicerades i ÖP 2019-12-12, klicka här för att läsa det

God Jul!

Till alla vänner, kunder, uppdragsgivare och samarbetspartners – tack för i år, ser fram emot nästa år tillsammans med er!

God Jul 2019!

Boksignering på Hanriis Café & Butik i Handöl, 27 december kl 12-15

Boksignering på Hanriis Café & Butik i Handöl 27 december kl. 12-15.

Helags & Sylarna – klimatförändringar i storslagna fjäll.

Välkommen att träffa oss på Hanriis Café & Butik i Handöl på boksignering – 27 december, kl 12-15!

Ny bok om klimatförändringar i Helags & Sylarna

Helags & Sylarna - klimatförändringar i storslagna fjäll.

Helags & Sylarna – klimatförändringar i storslagna fjäll.

Vår nya bok Helags & Sylarna – klimatförändringar i storslagna fjäll, finns nu i handeln. Den finns även som e-bok. Kontakta oss direkt om ni vill ha ett signerat ex.

ÖPs Linne Karlsson gjorde en hemma hos-intervju – läs den här (OBS inloggning krävs): https://www.op.se/artikel/ny-bok-om-klimatforandringarna-i-helags-och-sylarna-tradgransen-har-stigit-sedan-borjan-av-1900-talet?referrer=app 

Fjällväxter i lugn och ro 2019

Fjällväxter i lugn och ro 18-21 juli 2019

Vår första weekend med temat Fjällväxter i lugn och ro ägde rum 18-21 juli 2019 – ett samarbete med STF Storliens fjällgård . Jag och våra sex deltagare hade enastående tur med vädret och vi fick se nästan allt som stod på önskelistorna hos våra deltagare – plus några ”extras”. Efter dagens vandring väntade god, vällagad mat – alltid med dessert(!) – och varmt omhändertagande av den omtänksamma personalen. 

Nästa års weekend på samma tema har fått titeln ”Vandring och fjällväxter i Storlien”, men precis som i år är det i lugn och ro som gäller, 16-19 juli 2020. Mer info och länk till anmälan finns här.  Varmt välkomna att delta!

Klicka här för fler bilder.

#stfstorlien

#fjällväxterilugnochro

 

Fotoweekend för kvinnor 2019

Fotoweekend för kvinnor 12-15 september 2019

Vår första Fotoweekend för kvinnor har gått av stapeln, 12-15 september 2019. Tillsammans med sex kunskapstörstiga deltagare njöt jag – i egenskap av kursledare – av fjällens höstlandskap med kameran i högsta hugg. Dagarna tillbringade vi utomhus i olika fjällmiljöer för att ge deltagarna varierande fotomotiv och för att inspirera till att våga prova nya sätt att fotografer. Efter dusch och ev. bastu återsamlades vi till STF Storliens fantastiskt goda middagar med efterföljande dessert. Därefter hade vi genomgång av dagens bilder med diskussion av komposition, ljus etc. Fantastiska dagar med fantastiska deltagare – tack till er alla! 

Är du kvinna och intresserad av att lära dig mer om foto och vill ha ett personligt boende i fjällen med omtänksam personal och god, vällagad mat? Då är detta kursen för dig! Anmäl dig till nästa Fotoweekend för kvinnor som äger rum 10-13 september 2020 – klicka här för mer info och länk till anmälan. Varmt välkomna att delta!

För fler bilder klicka här!

#fotoweekendförkvinnor

#stfstorlien

Kunskapsvandring på Välliste

En mycket trevlig blomster- och kunskapsvandring på Välliste, ägde rum lördag 13 juli 2019 – ett arrangemang i samarbete med Svenska Naturskyddsföreningen i Östersund och Åre, med start- och slutpunkt vid P-platsen i anslutning till Trillevallens liftar. Fjorton deltagare slöt upp.

Välliste är ett lättillgängligt, kalkrikt fjäll med rik flora, vilket indikeras av bland annat smörboll och vitsippsranunkel i fjällets nedre delar och rikligt med fjällsippa uppe på fjällhedarna. 

En (icke alls fullständig) artlista visas nedan. 

Förteckning över påträffade växter på Välliste, 2019-07-13.

Förteckning över påträffade växter på Välliste, 2019-07-13.

Här visas ett urval av bilder från den fina vandringen – växtnamnen syns om man håller muspekaren över bilden.  Bilderna med förklarande text finns även här … 

En riktigt god och fröjdefull jul önskas alla våra vänner!